Ouriginal - plagiatkontroll

Informasjon og veiledning til sensorer

Publisert 3. Juni 2020, 10:54

Sist oppdatert 7. Februar 2023, 12:22

I eksamenssystemet WISEflow er det integrert Ouriginal plagiatkontroll - se veiledning under.

Plagiatrapport er tilgjengelig for hver enkelt besvarelse når sensor er inne i selve sensorverktøyet i WISEflow. Se WISEflow brukerveiledning for sensorer for mer informasjon.

Ved eksamen avdekkes fusk først og fremst gjennom plagiatkontroll. Ved mistanke om fusk skal sensor varsle eksamensansvarlig, som igjen varsler studiesjef og studieleder.

Sensor vurderer plagiatrapporten i Ouriginal og tar stilling til om omfang/type er av en slik art at saken bør tas videre. Dersom sensor fatter mistanke om fusk uten at dette er avdekket av plagiatkontrollen, skal også dette varsles videre.

Dokumenter som skal følge saken ved mistanke om fusk er:

  1. Eksamensbesvarelsen

  2. Plagiatrapport

  3. Sensornotater, med markeringer i besvarelsen som utgjør påstått plagiat/samarbeid

  4. Kopi av kilder det er avskrift fra

  5. Evt. andre relevante opplysninger

  6. Samt notat som samlet beskriver årsaken til at sensor mistenker fusk

Dette oversendes studiesjef.

Gruppeinnlevering/flere utkast på eksamen
Dersom kandidatene skriver i gruppe eller har levert flere utkast, vil det kunne slå ut som 100% plagiat i likhetsrapporten i Ouriginal. Se kap. 3 i veiledningen under for å se hvordan du kan ta bort ikke-relevante kilder fra rapporten.

Studieadministrasjonen våren 2020.

Hva er Ouriginal?

Urkund er et automatisk tekstgjenkjenningssystem som sammenligner tekster fra ulike kilder fra fagressurser, på internett og tidligere studentoppgaver. Verktøyet er integrert i sensorverktøyet WISEflow, som brukes i forbindelse med digital eksamen ved LDH.

Hensikten med Ouriginal er å gjøre plagiatkontrollen lettere for sensor, ved å gi en systematisk oversikt over likhetstreff i besvarelsen.

Hvordan åpne Ouriginal?

Du kan åpner Ouriginal fra sensorverktøyet WISEflow. Under «Deltakere» finner du oversikt over kandidatene som skal sensureres. Her finner du også en likhetsrapport, med et prosenttall som viser grad av likhet som besvarelsen har til andre kilder.

Når du klikker på prosenttallet til en av kandidatene blir du sendt videre til likhetsrapporten i Ouriginal.

Hvordan bruke Ouriginal-rapporten?

Likhetsrapporten i Ouriginal gir som nevnt et prosenttall som indikerer grad av likhet mellom besvarelsen og andre kilder. Men det er viktig å understreke at et høyt prosenttall ikke nødvendigvis betyr plagiat. Ei heller at et lavt prosenttall betyr at det ikke er plagiat.

Som sensor må du vurdere om besvarelsen bør rapporteres som mistanke om fusk, noe som krever en granskning og forståelse av likhetsrapporten fra Ouriginal. For eksempel er det ikke plagiat å bruke sitater om det er henvist korrekt, selv om sitater vil gi utslag rapporten. Også i tilfeller hvor kandidaten skriver i gruppe eller har levert tidligere førsteutkast på besvarelsen, vil utkastet gi utslag i likhetsrapporten uten at det trenger å være plagiat (se kap. 3).

Det anbefales derfor at du setter deg inn i hvordan likhetsrapporten i Ouriginal kan forstås, slik at du kan vurdere besvarelsen og om den kvalifiserer til mistanke om fusk.