Publisert 1. April 2025, 13:49
Sist oppdatert 30. April 2025, 10:32
Publisering i tidsskrift
Tips for å velge tidsskrift
Se i kanalregisteret for å se om tidsskriftet er fagfellevurdert. Se også på tidsskriftets impact factor og om det publiserer av den typen du har. Frekvensen for utgivelse og hvilke rettigheter du har etter publisering er også viktige faktorer å ta med i vurderingen.
Vær oppmerksom på røvertidsskrifter (predatory journals). Hvis du ikke finner tidsskriftet ditt i kanalregisteret kan du også sjekke om det er medlem i COPE (Committee on Publication Ethics). Kontakt biblioteket hvis du har spørsmål.
Publiseringsavtaler ved LDH
LDH har avtale med SAGE og Elsevier gjennom Sikt. Avtalene gir forskere mulighet til å publisere i forlagenes tidsskrifter uten kostnad. Du finner en beskrivelse av avtalene på OpenScience.
-
Publisering i gulltidsskrifter gir deg 15% rabatt på publiseringsavgift (APC).
-
Publisering i hybride tidsskrifter er kostnadsfritt.
Se informasjon om hvordan du kan publisere i tidsskrifter under SAGE og Elsevier. Videoklippene viser trinn-for-trinn-prosessen for en forfatter som ønsker å publisere åpent under en les-og-publiser-avtale.
LDH oppfordrer ansatte til å publisere i tidsskriftene som er inkludert i avtalene. Ved Open Access-publisering, kan korresponderende forfatter søke om støtte til å dekke publiseringsavgift. Retningslinjene for å få slik støtte ligger i kvalitetssystemet.
Du kan søke om støtte gjennom dette nettskjemaet.
Platformer for synliggjøring av egen forskning
Cristin (Current Research Information System in Norway) dokumenterer og synliggjør forskning. Institusjoner bruker Cristin til å rapportere vitenskapelig publisering til Kunnskapsdepartementet. Cristin viser kun referanser, ikke selve publikasjonene.
Du kan redigere din egen forskerprofil i Cristin med informasjon om forskningsfelt, prosjekter og kontaktinfo. En utfylt profil med bilde gjør det enklere for kollegaer og potensielle partnere å få et bilde av deg som forsker og se hvilke felt du har erfaring med og ønsker å jobbe mer med.
ORCID er en internasjonal forskningstjeneste som lar forskere opprette en unik digital identifikator, en ORCID ID, som du igjen kan knytte til dine forskningspublikasjoner. Dette både synliggjør ditt forfatterskap og gjør det enklere for andre forskere og publiseringskanaler og entydig identifisere deg som person, og vil sikre at resultater ikke kobles til feil person. Flere og flere platformer velger å bruke ORCID som foretrukken identifikator, og noen tidsskrifter krever at du har en slik ID for å publisere hos dem.
LDH Brage er LDH sitt åpne institusjonelle arkiv. Her ligger rettighetsklarerte vitenskapelige publikasjoner der LDH sine ansatte har vært forfatter eller medforfatter. Alt i LDH Brage er fritt tilgjengelig i fulltekst, evt. etter en embargoperiode.
Forfatters ansvar og egenarkivering
Egenarkivering i et institusjonelt arkiv er fordelaktig, selv om du ikke har publisert Open Access, da dette gjør publikasjonen tilgjengelig for flere.
-
Når du har fått antatt et poenggivende manuskript, husk å ta vare på postprint-utgaven. Dette er den endelige aksepterte versjonen uten forlagets formatteringer og logo. Last opp postprint-utgaven i Cristin når du registrerer artikkelen.
-
Informere medforfattere om at artikkelen arkiveres i LDH Brage. Artikkelen vil ligge tilgjengelig i fulltekst innenfor de rammene som er satt av tidsskriftsforlaget, med mindre noen av medforfatterne ikke ønsker dette.
-
Registrere poenggivende manuskript i Cristin.
-
Registrere postere, foredrag, kronikker og andre publikasjoner som ikke er poenggivende i Cristin.
Bibliotekets ansvar
-
Arkivering av artikler i LDH Brage i henhold til forlagets retningslinjer ifølge Open Access.
-
Behandle søknader om støtte til Open Access publisering.
-
Registrere poenggivende publikasjoner i Brage.
-
Kontrollere innførsler i Cristin slik at de blir rapport inn til DBH.
Nyttige lenker
OpenScience: Finn avtaler om åpen publisering og informasjon om åpen forsking.
Retningslinjer for åpen publisering ved LDH
Kanalregisteret: I NSDs register over godkjente publiseringskanaler kan du søke etter vitenskapelige publiseringskanaler og finne informasjon om vitenskapelig nivå. Bruk avansert søk for finne alle på et nivå, alle på et språk, alle innen medisin og lignende.
LDH Brage: Vårt institusjonelle arkiv.
Cristin: Felles system for registrering og rapportering av forskningsaktiviteter for institusjoner i helsesektoren, instituttsektoren og UH-sektoren.
Orcid: En global standard for unik identifisering av forskere og bidragsytere til forskning.
Directory of Open Access Journals (DOAJ): Oversikt over Open Access tidsskrifter.
Where to publish (PhD on track)
Open policy finder (tidligere Sherpa Romeo-tjenester) hjelper forskere med å finne retningslinjer fra forlag og tidsskrifter om Open Access-publisering. Nettsiden gir informasjon om embargoperioder, CC-lisenser samt retningslinjer for preprint og postprint.
Forskningsposter
Fremgangsmåte ved produksjon av poster
Dersom du skal representere LDH på konferanse og ønsker å ha en poster, kan du få bistand fra kommunikasjonsteamet. Følg fremgangsmåten under.
- Retningslinjer:
Sett deg inn i konferansens retningslinjer for format på poster, slik som størrelse.
- Last ned mal:
Last ned malen for forskningsposter her.
I mappen finner du liggende og stående mal, samt mal med engelsk logo.
- Fyll inn mal:
Fyll inn malen med alt du skal ha av tekst og bilder. På side to i malen ligger instruksjoner for hvordan du bruker malen. Her er det viktig at du har et mest mulig ferdig resultat før du går til neste steg.
- Klargjøring ved kommunikasjonsteamet:
Ta kontakt med kommunikasjonsteamet senest 14 dager før du skal reise på konferanse. Kommunikasjonsrådgiverne kan hjelpe deg med å finjustere plassering av elementene og annen formatering, samt klargjøring for trykk. Oppgi også størrelsen konferansen krever til kommunikasjonsteamet, slik at de kan justere dette om nødvendig.
- Korrektur:
Når posteren er justert av kommunikasjonsteamet, får du den i retur for godkjenning før trykk.
- Trykk:
Når posteren er godkjent for trykk, sender kommunikasjonsteamet posteren til trykk. Du får beskjed når posteren er klar.