Publisert 9. Oktober 2020, 11:07
Sist oppdatert 6. Juli 2023, 15:31
Hva kan du bruke Mentimeter til?
Med 13 ulike interaktive spørsmålstyper er Mentimeter et verktøy som kan brukes til mange formål. I tillegg til å lage undersøkelser, avstemminger, ordskyer, quiz og stille spørsmål, kan du også produsere enkle sider med tekst og bilder. Slik kan du holde hele presentasjonen din i Mentimeter, med både aktiviteter og innhold. Alternativt kan du legge til Mentimeter som et tillegg i PowerPoint og lage spørsmål og aktiviteter direkte i din PowerPoint-presentasjon. Alt etter hva du ønsker å oppnå finnes det mange bruksområder. Her er noen eksempler på hva du kan bruke Mentimeter til i din undervisning:
- For å kartlegge forforståelse i et tema kan du starte undervisninga med en quiz eller noen spørsmål som viser hva studentene kan fra før. Det kan ha betydning for hvordan du legger opp undervisningen. Hvis du har lagt opp til at studentene skal forberede seg på noe kan du også starte på samme måte for å se om studentene er på forventet nivå før du starter undervisninga.
- Avdekke misoppfatninger undervegs i økta. Hvis du har gjennomgått komplisert fagstoff kan du stoppe opp undervegs og stille et spørsmål med flere svaralternativer for å sjekke om de har skjønt det du har gjennomgått.
- Gi studenter mulighet til å stille spørsmål eller gi kommentarer underveis. Det kan for eksempel være noe de ikke forstår eller om de har relevante perspektiver de ønsker å dele.
- Sjekke om studentene henger med ved å gjennomføre en avstemning der de får si om tempoet er passe, om det går for raskt eller om det går for sakte
- For å fasilitere en idemyldring der studentene får komme med sine tanker og ideer om for eksempel et tema, en arbeidsmåte eller en oppgave. Dette kan du for eksempel gjøre både ved å stille åpent spørsmål og/eller bruke ordsky.
- For å skape diskusjon om et gitt tema ved at du presenterer en påstand eller et utsagn og at studentene kommer med innspill/argumenter som åpne svar. Dette kan brukes videre som grunnlag for diskusjoner i klasse eller i mindre grupper.
- Refleksjoner rundt fag eller arbeidsmåter kan også hentes inn ved å bruke åpne spørsmål eller ordskyer der studentene får dele sine tanker rundt en case eller en problemstilling.
- Ønsker du å sjekke hva studentene sitter igjen med etter økta kan du bruke det som en utsjekk der studentene kan si hva de har lært eller hva de vil ta med seg videre etter undervisningen. Hvis du startet økta med en quiz for å teste forforståelsen kan du kanskje kjøre den igjen på slutten av økta for at studentene skal få se hva de har lært.
- Du kan lage en presentasjon med både tekstinnhold, bilder og videoer der du også stiller spørsmål eller inviterer til diskusjon og refleksjon. Denne kan du gjøre til en presentasjon som studentene kan gjennomgå i eget tempo (self paced) og legge den ut som et element i en læringssti i Canvas.
Mentimeter har et hjelpesenter der du finner mange gode ressurser. Der vil du finne alt fra informasjon om hvordan du registrerer deg, til hvordan du kan lage presentasjoner, gjennomføre undervisning med Mentimeter og ta vare på innhold og resultater i etterkant.
På Mentimeter sin blogg kan du finne inspirasjon og nyheter - https://www.mentimeter.com/blog
Mentimeter arrangerer jevnlig egne webinarer som du kan melde deg på - https://www.mentimeter.com/webinars
Les denne for å lære mer om Mentimeter sine funksjoner: Mentimeter Features
Har du lyst til å prøve Mentimeter?
Hvis du tenker at Mentimeter er noe du har lyst til å bruke i din undervisning, så har du to muligheter.
- Registrer deg på Mentimeter og få tilgang til en gratis versjon. Du har tilgang til alle funksjonene i gratisversjonen, men den er begrenset til at du bare kan lage presentasjoner med to spørsmål / to bilder. Dette kan være en fin måte å få sjekket ut verktøyet på. Anbefaler at du registrerer deg med din LDH – epost, da vil du enkelt kunne oppgraderes til en betalt lisens og ta med deg innholdet videre.
- Hvis du har testet Mentimeter og vet at dette er noe du vil bruke aktivt i undervisning så har LDH noen lisenser vi kan dele ut. Ønsker du å få tilgang til en av disse lisensene tar du kontakt med hilde.sundfar@ldh.no for å få tildelt en konto.
Her er en lenke til en spilleliste i YouTube hvor Magnus Nohr, høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold, gjennomgår all funksjonalitet i Mentimeter gjennom korte og informative videoer.