Ouriginal - plagiatkontroll

Informasjon og veiledning til sensorer

Publisert 3. Juni 2020, 10:54

Sist oppdatert 6. August 2024, 14:23

Ouriginal plagiatkontroll er et tekstgjenkjenningssystem som kan fange opp likheter ved å sammenligne tekster fra ulike kilder i én felles database. Hensikten med verktøyet er å gjøre det enklere for sensor å avdekke fusk eller plagiat. 

Systemet sammenligner alle besvarelser levert i WISEflow opp mot ulike nettkilder, fagressurser og andre studentoppgaver. Selv om det jobbes kontinuerlig med å utvide innholdet i Ouriginals database, vil verktøyet aldri være en fullstendig database for litteratur og kilder. Avdekking av plagiat vil derfor alltid være sensors ansvar og kreve kompetanse i aktuelle fagressurser, samt akademisk skriving.

Likhetsrapporten i Ouriginal plagiatkontroll kan fortsatt bidra i arbeidet med å avdekke fusk eller plagiat. Eventuelle likheter med andre besvarelser, artikler eller tekster i databasen vises som et prosentvis utslag i sensorverktøyet i WISEflow. Du kan trykke på prosenttallet, og likhetsrapporten vil da åpnes i en ny fane. 

Deltakere

Hvordan bruke Ouriginal-rapporten?

Rapporten oppgir en total prosentandel av teksten som systemet gjenkjenner fra andre dokumenter. Høy prosent betyr ikke automatisk at det er plagiat i besvarelsen, på samme måte som at lav prosentandel ikke garanterer at teksten er et selvstendig arbeid. 

Høyt prosentutslag kan være tegn til uselvstendighet, eller i verste fall plagiat. Høyt prosentutslag mot en enkeltkilde bør alltid undersøkes nærmere. Bruk rapporten kritisk, og gjør en faglig vurdering av om det kan være grunn til å mistenke plagiering. 

For å se hvilke kilder det er utslag på likhet mot, kan du trykke på ‘Sources’. Du vil da kunne se hvor høyt prosentvist utslag det er med de enkelte kildene, og du kan laste ned dokumentene for å se dem i sin helhet. 

Kilder

For å se alle likhetsutslagene i besvarelsen du sensurerer og hvor i teksten de befinner seg, kan du trykke på “Document”i fanen øverst på siden. Under “Findings” på høyre side ser du alle likhetsutslag markert i gult. På venstre side ser du besvarelsen du sensurerer i sin helhet med alle likhetsutslag markert i ulike farger. 

Tekst som slår ut på likhet, uten tilhørende referanse, vil markeres i gult. Tekst i parentes, i hovedsak kildehenvisninger, markeres i blått og sitater markeres i grått. 

Likhetsrapporten

Sensor vurderer plagiatrapporten og tar stilling til om omfang eller type er av en slik art at saken bør tas videre. Dersom du som sensor fatter mistanke om fusk uten at dette er avdekket av plagiatkontrollen, skal også dette varsles videre.

For mer informasjon, se Ouriginals brukerveiledning.

Plagiatkontroll ved gruppeinnlevering

Ved gruppeinnlevering vil besvarelsen slå ut med 100 % likhet mot de andre besvarelsen(e) i gruppen. Dette er fordi hvert enkelt gruppemedlem må levere hver sin besvarelse i WISEflow. Du kan velge å ikke sammenligne besvarelsen du sensurerer opp mot øvrige gruppemedlemmers besvarelser, slik at du kun avdekker grad av likhet opp mot andre kilder. 

Åpne rapporten ved å trykke på prosenten du finner i sensorverktøyet i WISEflow, og klikk deretter på «Sources». Du kan nå hake av besvarelsen med 100 % likhet for å ekskludere den i likhetskontrollen. 

For å få det reelle likhetsutslaget, kan du sette hake på de andre kildene du ønsker å se nærmere på.

Valg av kilder

Jeg mistenker plagiat, hva gjør jeg?

Dersom du mistenker at besvarelsen kan være et produkt av plagiat eller fusk, må du varsle studieadministrasjonen. 

I visse tilfeller kan likhetsutslag være et resultat av gjenbruk av studentens eget, tidligere arbeid.

Dokumenter som skal følge saken ved mistanke om fusk er:

  1. Eksamensbesvarelsen
  2. Rapport fra plagiatkontroll
  3. Rapportskjema med sensors begrunnelse for mistanken
  4. Kopi av kilder det er mistenkt plagiert fra 
  5. Ev. andre relevante opplysninger

Dette sendes til nemnd@ldh.no.

Spørsmål?

Ta kontakt med eksamen@ldh.no.