Fredag 9. juni var det endelig duket for den store dagen - det første kullet med studenter fra LDH har gjennomført masterstudiet i avansert klinisk allmennsykepleie (MAL).
Det var en spent gjeng studenter og familie som var samlet i Mor Guldbergs stue denne solfylte fredagen for å feire mastergrad!
Avslutningen startet med en velkomsthilsen fra studieleder Marte-Marie Wallander Karlsen og fortsatte videre i nydelig og rørende operasang fra Calin Steindal akkompagnert av pianist Revaz Abramia.
Viktige rollemodeller
Instituttleder Anne Lene Sørensen talte videre til studentene, med varme gratulasjoner og tydeliggjorde at studentene var viktige rollemodeller som gjør en forskjell og skaper kvalitet i tjenestetilbudet.
Studentene ble omtalt som pionerer her på LDH og nasjonalt, på bakgrunn av at masterprogrammet er basert på forskrift om nasjonal retningslinje for masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie som kvalifiserer for spesialistgodkjenning.
Studentene er dermed blant de første sykepleierne i landet som kan søke spesialistgodkjenning etter forskrift om nasjonal retningslinje for masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie, og ikke på overgangsordningen. Vi gratulerer!
Sørensen sa i sin tale til studentene:
– Formålet med masterstudiet dere nå har gjennomført innen avansert klinisk allmennsykepleie er å utdanne sykepleiere som har kompetanse til å møte de behovene samfunnet har for tjenester i særlig komplekse pasientsituasjoner. Gjennom studiet kvalifiseres dere til å kombinere teoretisk, klinisk og analytisk kompetanse, og til å foreta selvstendige kunnskapsbaserte vurderinger og beslutninger, iverksette relevante beslutningstiltak og resultatvurdere disse. Dere har nå ervervet kompetanse og en avansert situasjonsforståelse til å yte faglig forsvarlig og omsorgsfull helsehjelp på et avansert nivå. Dere er nå i rollen som avansert klinisk allmennsykepleier. Dette er en rolle som formes i den kontekst dere arbeider i til daglig. I tillegg har dere nå ett nettverk med hverandre som kollegaer med felles kompetanse som utgangspunkt. Oppfordringen fra oss er å holde kontakten og bruker hverandre videre i rolleutformingen.
Pasientenes- og AKS-sykepleiernes advokater
Videre talte Line Orlund, daglig leder på Cathinka Guldberg-senteret, som representerte kommende arbeidsgivere studentene skal ut til. Orlund har også jobbet mange år i NSF og jobbet med AKS-utdanningen (avansert klinisk allmennsykepleie) og vært med som en av veldig mange for å få den annerkjennelsen som AKS-sykepleierne trenger, og som samfunnet trenger. Orlund har også vært veileder for noen av MAL-studentene. Orlund la vekt på at den kompetansen studentene har er viktig nå, men 10 år frem i tid kommer den kompetansen til å være helt essensiell. Hun oppfordret også studentene til å ikke bare være pasientenes advokater, men også AKS-sykepleiernes advokater, og la vekt på hvor viktig det var å etablere AKS-sykepleiernes rolle som en kompetanse, slik at arbeidsgiverne må lage nye roller spesielt tilpasser AKS-sykepleierne.
I en ærlig og fin tale snakket en av masterstudentene, Live Hartveit Hansen om erfaringer og utfordringer knyttet til studietiden, og spesielt med tanke på Covid-19 som studentene på MAL ble hardt rammet av. Det var tydelig at dette var en sammensveiset og fin gjeng, som likevel klarte å holde sammen og motet oppe under hele studietiden.
Pionerer!
Deretter var det pause med kaffe og kaker før Ådel Bergland og Elisabeth Østensen, programkoordinatorene på MAL holdt tale til studentene. De presenterte også masteroppgavene og delte ut roser.
Jeg håper ikke dere setter til side alt dere har lært gjennom prosessen med masteroppgaven. Rollen som avansert klinisk allmennsykepleier skal være en rolle hvor dere kombinerer den kliniske kompetansen dere har tilegnet dere og det kritiske og analytiske perspektivet og måten å tenke på som kreves i gjennomføringen av et (avgrenset) forskningsprosjekt, som LDH anser masteroppgaven å være. Denne unike kombinasjonen må dere virkelig utnytte når dere nå skal ut i kommunehelsetjenesten og finne deres plass og arbeide for å videreutvikle rollen som avansert klinisk sykepleier der. Dere må tenke på at dere er pionerer – og at særlig pasienter med uavklarte og komplekse helseproblemer virkelig trenger dere.
– Ådel Bergland, professor og programkoordinator
Vi på Lovisenberg diakonale høgskole ønsker dere masse lykke til og gratulerer så mye som de første studentene som går ut fra LDH med en master i avansert klinisk allmennsykepleie!