En av hovedargumentene for å dra på utveksling til Slovenia, er at landet ligger i en spennende region, med kort avstand til både storbyer, vakker natur og sjarmerende landsbyer. Maribor, hvor universitetet og praksisplassene ligger er en koselig by med mange internasjonale studenter både fra Europa og andre kontinenter. Studentmiljøet er velorganisert noe som gir gode mulighet til å få mange internasjonale venner.

Når det kommer til klinisk praksis i Slovenia, vil jeg trekke frem disse fordelene. Under praksisoppholdet roterer man regelmessig, slik at man blir eksponert for mye forskjellig. En del spennende avdelinger som det er vanskelig å få oppleve gjennom praksis i Norge, er ofte praksisplasser for de internasjonale studentene. Eksempler kan være ulike intensivavdelinger og akuttmottaket. En annen fordel er at utstyret, medikamentene og prosedyrene som benyttes i Slovenia, er veldig like som i Norge. Slik blir læringsutbyttet en del likere enn det som kan være tilfelle ved andre praksiser i utlandet. Men det er også mulighet for å prøve seg på oppgaver som ikke så mange sykepleiere får gjøre i Norge, slik som å ta blodgasser.

På den andre siden vil man i Slovenia bli eksponert for en annen arbeidskultur med en mer hierarkisk relasjon mellom leger, sykepleiere og helsefagarbeidere. Man vil også oppleve mindre autonomi som sykepleier og sykepleierstudent. Språket er også en barriere i kontakt med mange av pasientene og noen de ansatte. Man vil særlig dra nytte av å kunne tysk, da Østerrike har hatt sterk kulturell innflytelse i regionen.

Min praksis i Maribor var på 9 uker og innebar to uker i hjemmetjenesten, to uker hos en sykepleier som jobber på et fastlegekontor, to uker i en psykiatribolig, én uke på psykiatrisk intensiv for kvinner og to uker på lungeintensiv. Man er i klinikken 5 dager i uken, men har bare dagvakter i ukedagene.

Gjennom oppholdet i Maribor fikk jeg reist masse. Det er enkelt å utforske nabolandene Italia, Østerrike, Ungarn og Kroatia. Jernbanen og bussruter knytter Maribor sammen med mange spennende reisemål i Sentral-Europa og sørover på Balkan. Det arrangeres også mange organiserte turer for internasjonale studenter både i Slovenia og i naboland.

Kulturelt opplevde jeg Slovenere som et imøtekommende folk. Matkulturen er påvirket av både det italienske, østerrikske og det slaviske. Gjennom en genial statlig ordning med rabatterte måltider for studenter på restauranter og kafeer kan man spise middag for mellom 25-120 kr opptil 2 ganger dagen rundt i hele landet.

Å dra på utveksling er noe jeg vil anbefale varmt. Det er en mulighet til å lære mye om seg selv og hvordan andre deler av verden ser ut. Man må ta litt ansvar selv, for å finne bosted, bli kjent med nye mennesker og lære masse nytt via andre språk en norsk. Men til gjengjeld er kunnskapen og opplevelsene man sitter igjen med noe helt annet enn det man vil få mulighet til å tilegne seg i Norge.

Se høydepunkter fra Magnus sin tur på vår Instagramprofil her!