Våren 2024

Nå har jeg akkurat kommet hjem etter 11 fantastiske uker i Maribor, Slovenia. Jeg reiste i begynnelsen av mars, og ble ferdig i slutten av mai.

Jeg hadde min ledelsespraksis i Slovenia på mitt 6. semester på sykepleien. Jeg hadde totalt ni uker praksis. En uke var påskeferie og den andre var en uke fri («vårferie» som er normalt i Slovenia). Jeg var på akuttmottaket, på sengepost for infeksjonssykdommer og på en bolig for personer med psykiske lidelser.

Jeg startet på akuttmottaket og det var ekstremt lærerikt. Pasientene som var innom var alt fra en måned gamle babyer som hadde falt fra sengen, til 100 år gamle mennesker som hadde pusteproblemer. Jeg var både på avdelingen for traume og den andre avdelingen hvor folk uten traume kom inn. Det var utrolig fine uker der, og jeg fikk gjort masse selvstendig arbeid selv om språket selvfølgelig er en barriere. Utrolig nok løste det seg alltid.

Etter tiden på akuttmottaket var jeg på en sengepost for infeksjonssykdommer. Dette stedet var ikke min beste tid i Slovenia. Jeg ble tydelig brukt som arbeidskraft (sammen med de andre studentene), og måtte flere ganger daglig kjøre pasienter til andre avdelinger og prosedyrer (som en portør). Sykepleierne ville heller ikke snakke med meg, og det var generelt dårlig stemning. Heldigvis hadde jeg en slovensk student sammen med meg. Han tok godt vare på meg, og jeg følte meg derfor ikke alene. På den positive siden fikk jeg gjort alt som sykepleierne gjorde. Jeg håndterte legemidler (mye antibiotika), aspirerte, ga injeksjoner osv. Det var også en personlig utfordring for meg å se måtene de håndterte antibiotika på. De blander det i åpent rom, og kaster avfallet i restavfall. De kan også bruke infusjonssettene opp til fire dager i strekk (med ulike medisiner). Jeg måtte bare respektere at vi gjør ting på forskjellige måter.

Reisebrev Slovenia praksis
 

Avslutningsvis hadde jeg praksis på en bolig for mennesker med psykiske lidelser. Det var alt mulig fra depresjon, alkoholisme, psykisk utviklingshemming og schizofrene lidelser. Jeg fikk pratet mye med pasientene da de fleste snakket engelsk. Det var fint å få lært så mye om livet deres. Jeg gjorde også en del aktiviteter med dem.

Jeg fikk også muligheten til å hospitere på dialyseavdelingen, bronkoskopirommet og kardiologisk dagenhet. Det var fint å ha noen dager hvor jeg kunne se andre ting. På dialyseavdelingen lærte jeg veldig mye da sykepleieren som jobbet der var veldig flink til å forklare.

Uten tittel.png
 

Jeg bodde i et hus sammen med andre utvekslingsstudenter. Jeg bodde på tomannsrom med ei fantastisk jente fra Belgia. Vi ble bestevenner på kort tid. På grunn av at jeg bodde der, fikk jeg utrolig mange venner. Det er et stort miljø for internasjonale studenter i Maribor, og jeg følte at jeg alltid møtte noen jeg kjente når jeg gikk ut av døra. Vennene mine og jeg var blant annet i Kroatia to helger, leide bil og kjørte rundt i Slovenia, var på vinsmaking, ridetur, grottevandring, fotballkamp, fjelltur og mange andre morsomme ting. Jeg tror ikke jeg hadde hatt den samme gode opplevelsen hvis jeg ikke hadde bodd i det huset.

Reisebrev Slovenia studentliv 2
 

Det arrangeres fester og annet opplegg for studentene (både studentfester og spesielle fester for Erasmus+) hver uke. Dette er en utrolig god måte å bli kjent med nye mennesker på. Jeg var ikke på fester hver uke da jeg hadde tidligvakt hver dag på praksisene (5 dager i uka), men jeg fikk vært med på en del.

Jeg elsker Slovenia, og vil påstå at det er Europas mest undervurderte land. Det er forholdsvis billig, og som student får du kuponger slik at du kan kjøpe middag på restaurant for 0-5€. Det resulterte i at jeg aldri lagde middag hjemme. Det er også fantastisk natur, og utrolig mye å finne på. Det er et veldig lite land (det tar under tre timer å kjøre gjennom landet diagonalt), og man får derfor sett utrolig mye på kort tid.

Reisebrev Slovenia natur
 

Etter dette oppholdet sitter jeg igjen med en fantastisk opplevelse, nye gode venner (som jeg vil ha kontakt med i lang tid) og mye ny kunnskap. Dette er elleve uker jeg aldri ville vært foruten, og jeg er så utrolig takknemlig! Jeg anbefaler alle å dra på utveksling, da det er en unik mulighet til å lære faget på en annen måte, bli bedre kjent med seg selv og andre nye mennesker. Og ja; man kan dra på utveksling flere ganger ila. sykepleierstudiet hvis man bare legger inn litt ekstra innsats. Det er mange papirer som skal fylles ut i forkant og etterkant, men det er 100% verdt det!

Tusen tusen takk for at jeg fikk denne muligheten <3

Hilsen Aurora

Ps. Les reisebrevet mitt fra Finland også, dersom du vurderer å dra dit!