Tidlig oppdagelse av komplikasjoner etter pankreastransplantasjon

Publisert 16. November 2022, 15:24

Sist oppdatert 16. November 2022, 15:24

Om prosjektet

Pankreastransplantasjon er definitiv behandling for pasienter med vanskelig regulerbar diabetes mellitus. Transplantasjonen utføres enten som single pankreas-transplantasjon, eller kombinert nyre-pankreas-transplantasjon. Det er en rekke mulige komplikasjoner etter transplantasjon av pankreas og især insidensen av venøse pankreasgrafttromboser er stor.

Et av de store problemene er at vi per i dag ikke har noe overvåkningsverktøy som kan oppdage trombosene før blodsukkeret stiger som uttrykk for funksjonstap av graftet. På dette tidspunktet er graftet som regel irreversibelt skadet på grunn av iskemi og må fjernes. Vi undersøker om vi med hjelp av mikrodialysemetoden kan oppdage iskemiske komplikasjoner som venøs grafttrombose på et såpass tidlig tidspunkt at graftene kan reddes, og om ultralyd Doppler er en like god undersøkelse som CT-angiografi for å oppdage sirkulasjonsforstyrrelser til graftet. Mot slutten av operasjonen legges det et mikrodialysekateter foran og et bak transplantatet. Postoperativt måler sykepleierne på transplantasjonskirurgisk sengepost glukose, laktat, pyruvat og glyserol hver 1-2 timer. Pasientene monitoreres så lenge katetrene fungerer eller pasienten skrives ut fra avdelingen, dvs. i 7-10 dager etter transplantasjonen.

Hvis man på bakgrunn av avvikende mikrodialysemålinger mistenker iskemi blir det utført ultralyd Doppler og CT-angiografi. På postoperativ dag 5-7 blir disse undersøkelsene utført etter protokoll hos alle pasientene.

Det pågår et liknende prosjekt på levertransplanterte barn på barneintensiv på Rikshospitalet. Det er åpning for sykepleiere som ønsker å skrive masteroppgave på begge prosjektene.

Prosjektleder

Håkon Haugaa

Håkon Haugaa

Førsteamanuensis

Prosjektdeltakere

Intern:
Håkon Haugaa, førsteamanuensis LDH

Ekstern:
Gisle Kjøsen, anestesilege, Rikshospitalet
Kristina Rydenfelt, anestesilege, Rikshospitalet

En rekke samarbeidspartnere fra transplantasjonskirurgisk, radiologisk, medisinsk og immunologisk avdeling