Som student kan du nå "booke en miljøstudent" når det du trenger er noen som kan lytte litt, eller eventuelt sette deg i kontakt med rette person. 

– Resultatene fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) understreker viktigheten av tiltak for det psykososiale miljøet ved LDH. Vi ser alvorlig på at så mange studenter opplever psykiske plager, og vi håper at miljøstudentene kan bidra til en bedre hverdag for våre studenter, sier høgskoledirektør Hallgeir Lien.

Miljøstudentene Haagen og Ida

De nye miljøstudentene heter Haagen Fossen og Ida Marie Øksenholt Kvalvik.

Hvorfor ønsket dere å bli miljøstudenter?

Haagen er 25 år og går andreåret på sykepleierstudiet. Han trives selv veldig på LDH og ønsker å bidra så andre studenter også har en god studiehverdag. 

– Hadde en periode første året som student der jeg var syk og måtte gjøre om litt på studiehverdagen min. Studentpresten og de andre tilbudene hos LDH var til god hjelp i denne perioden. Jeg tenker derfor jeg har personlig erfaring som andre studenter kan ha nytte av, forteller Haagen.

Ida er 25 år og går sisteåret på sykepleierstudiet. Tidligere har hun også studert psykologi.

– Jeg hadde lyst til å bli miljøstudent fordi jeg håper og tror at jeg er lett å snakke med, og fordi jeg har erfaring som kan være nyttig for nye studenter. I løpet av mine fem år som student har jeg opplevd både hvor gøy det kan være, men også hvor innmari slitsomt det er når man føler at man ikke klarer å finne ut alt på egenhånd. Jeg håper at denne ordningen vil bidra til å gjøre studiehverdagen litt lettere for studenter på LDH, sier Ida.

Hvorfor tenker dere det er viktig med en miljøstudent-ordning?

– Jeg tror det er viktig med en miljøstudentordning fordi mange studenter føler seg veldig alene om å finne ut av alt i starten. Det gjelder både alt det praktiske, som for eksempel hvordan Canvas funker og hvilke bøker man bør kjøpe, men også alt det sosiale, som fadderuke, kollokviegrupper og det å balansere studiet med fritid. Det er lett å stresse og slite seg ut, og da kan det være greit å ha noen som har vært i samme situasjon å snakke med. Det kan jo også hende at terskelen er litt lavere for å sende oss en melding, enn for å ta kontakt med andre som kan hjelpe, sier Ida.

Tiltaket med miljøstudenter var først planlagt som et midlertidig tiltak til ny studentprest var ansatt ved LDH. Men selv om LDH nå har fått en ny studentprest, vil miljøstudentene fylle en annen rolle som kan være et komplementerende tilbud.

– Selv om vi nå har fått en ny studentprest, tenker jeg at det kan være fint å ha personer i samme situasjon som deg selv å prate med. Problemer som økonomi, eksamenspress, vanskeligheter med å være ny i en stor by og alt annet kan det være lettere å prate med andre i samme situasjon om. Det kan også føles som ett større steg og ta kontakt med studentpresten, mens håpet mitt er at oss miljøstudentene skal være et lavterskeltilbud, sier Haagen.

Mellom medstudenter

I oktober startet ny studentprest, Christine Josephine Andreassen, ved LDH. Dette er en viktig rolle som tilbyr veiledning og samtaler rundt utfordringer i studietilværelsen og i livet generelt.

I tillegg kan studenter ved LDH booke psykologtime hos Agil helse gjennom velferdsordningen LOS. 

Miljøstudentene skal fungere som et supplerende tiltak for studenter som ønsker å snakke med likesinnede. Miljøstudentene opplever selv studiehverdagen på godt og vondt, og kan på en annen måte sette seg inn i studentenes utfordringer.