Samarbeidet mellom helseforetakene og LDH har vært en viktig suksessfaktor for at videreutdanning i klinisk sykepleie (VIKS) skulle bli en relevant utdanning. Denne uken inviterte LDH til et erfaringsseminar.

Videreutdanningen ble utviklet med utgangspunkt i master i avansert klinisk sykepleie med spesialisering i allmennsykepleie (MAKS Allmenn). Studiet er et samarbeid mellom LDH og helseforetakene, med hensikt om å skape en spennende og relevant utdanning som skal dekke spesialisthelsetjenestens behov. Første opptak var høsten 2024.

Andre semester er snart gjennomført, og det jobbes med utvikling av tredje og raffinering av første. Engasjerte innlegg fra AHUS, OUS og LDS ga inspirasjon til hvordan praksis og kunnskapsdeling kan løses. Erfaringene viste også hvor forskjellig praksis kan arte seg på store sykehus med svært spesialiserte avdelinger, kontra mindre sykehus med breddeavdelinger.

For oss på LDH gir dette seminaret viktige perspektiver, slik at vi kan fortsette å samskape et studetilbud som gir kompetanse av høy relevans i kliniske pasientsituasjoner, for å sikre kvalitet og trygge tjenester i pasientomsorgen.

Cathrine Mathisen Programansvarlig og høgskolelektor

Nytten av breddekompetanse samtidig som studentene får en spesialkompetanse innenfor sin fordypning ble trukket frem av flere, og mange kunne fortelle om at de alt så effekt av kunnskapsdeling i egen organisasjon. Vi fikk også innblikk i satsing på videreutdanning som en viktig del av en aktiv personalpolitikk, og et virkemiddel for å motvirke turnover.

De fleste rapporterte at det fungerte greit med praksis på eget arbeidssted, men her var det en viss variasjon i hvordan man hadde organisert seg for å få tilstrekkelige læringssituasjoner. Gjennomføring av praksis og håndtering av hospiteringspraksis vil fortsatt være områder det må jobbes med.