Publisert 15. Mars 2024, 17:11
Sist oppdatert 9. Januar 2025, 14:05
Søk på studiet
Søknadsfrist: 1. mai 2025.
Søknad om opptak gjøres i Søknadsweb.
Studiekoder:
1004 – Gastrosykepleie
1005 – Kardiologisk sykepleie
1006 – Lungesykepleie
1007 – Nevrosykepleie
Kort introduksjon til studiet
Videreutdanningen er på deltid over 1,5 år, og har en forventet studieinnsats på ca. 540 timer per semester.
En sykepleier med videreutdanning i klinisk sykepleie arbeider personorientert, kunnskapsbasert og effektivt med klinisk sykepleie og behandling av pasienter i alle aldre med akutte og langvarige helsebehov. Studiet bygger på bachelor i sykepleie. Du får utvidet kompetanse til å gjennomføre selvstendig, strukturert og detaljert vurdering av helsestatus og akutte helsebehov. Videreutdanningen gir deg kompetanse til å veilede og støtte pasienter, koordinere team og følge opp pasienter med langvarige helseproblemer innenfor rammen av kunnskapsbasert sykepleiepraksis.
Noe av kompetansen du vil tilegne deg i løpet av studiet:
- Inngående kunnskaper om og ferdigheter i å utføre systematiske vurderinger hos pasienter som er utsatt for, eller har fått en forverring i sin helsetilstand
- Iverksette tidlig innsats ved akutt forverring i komplekse pasientsituasjoner som oppstår i spesialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenesten, eller i overgangen mellom disse
- Planlegge og gjennomføre spesialisert sykepleie og delegert medisinsk behandling til pasientmålgruppen
- Samhandle og koordinere pasientforløp for å ivareta pasientsikkerhet og kvalitet på tvers av tjenestenivå
- Anvende kunnskaper og ferdigheter til å implementere og resultatvurdere kunnskapsbasert sykepleie
Fordypninger
Du kan fordype deg i gastrosykepleie, kardiologisk sykepleie, lungesykepleie eller nevrosykepleie. Gjennom praksisstudier, ferdighets- og simuleringstrening, stedlige og digitale læringsaktiviteter, samt eksamensarbeid, opparbeider du deg kompetanse innen ditt valgte fordypningsområde.
Gastrosykepleie
Fordypning i gastrosykepleie vil gi deg kunnskap og ferdigheter i sykepleie til pasienter med mage- og tarmsykdommer som trenger medisinsk og/eller kirurgisk behandling. Du vil tilegne deg kompetanse i å gjennomføre helhetlige vurderinger, samt få inngående kunnskap om behandling og sykepleie til pasientgruppen.
Kardiologisk sykepleie
Fordypning i kardiologisk sykepleie vil gi deg kunnskap og ferdigheter i sykepleie til pasienter med kardiologiske lidelser som trenger medisinsk og/eller kirurgisk behandling. Du vil tilegne deg kompetanse i å gjennomføre helhetlige vurderinger, samt få inngående kunnskap om behandling og sykepleie til pasientgruppen.
Lungesykepleie
Fordypning i lungesykepleie vil gi deg kunnskap og ferdigheter i sykepleie til pasienter med lungesykdommer som trenger medisinsk og/eller kirurgisk behandling. Du vil tilegne deg kompetanse i å gjennomføre helhetlige vurderinger, samt få inngående kunnskap om behandling og sykepleie til pasientgruppen.
Nevrosykepleie
Fordypning i nevrosykepleie vil gi deg kunnskap og ferdigheter i sykepleie til pasienter med ulike nevrologiske og nevrokirurgiske sykdomstilstander. Du vil tilegne deg kompetanse i å gjennomføre helhetlige vurderinger, samt få inngående kunnskaper om behandling og sykepleie til pasientgruppen.
Aktuelle arbeidssteder
Eksempler på aktuelle arbeidskontekster etter gjennomført studium er medisinske og kirurgiske sengeposter, poliklinikker, intermediæravdelinger, akuttmottak, eller ambulante team. Videreutdanningen i klinisk sykepleie passer for deg som allerede jobber i spesialisthelsetjenesten og ønsker spisskompetanse.
Studiets organisering og innhold
Videreutdanningen er delt i tre moduler hvor du gjennomfører en modul med to emner hvert semester. Studiet har følgende organisering og innhold:
Modul 1
I denne modulen vil du bli introdusert til vurderinger av pasientens helsestatus og utvikle dine kunnskaper om generell patofysiologi, samt sentrale sykdomstilstander for å oppnå breddekompetanse og fordypning hos pasienter i ulike aldre. Dette vil gjøre deg i stand til å gjennomføre selvstendige vurderinger av pasienters helsestatus og gi deg inngående kunnskap om patofysiologiske prosesser. I denne modulen vil praksisstudier inngå som en læringsaktivitet.
1. semester, høst:
MASY-100: Vurdering av pasientens helsestatus Praksisstudier: 240 timer Studiepoeng: 10 |
MANA-100: Patofysiologi ved akutt og kritisk sykdom Praksisstudier: Ingen Studiepoeng: 10 |
Modul 2
I denne modulen vil du få mer avansert kunnskap om håndtering av komplekse pasientsituasjoner innen ditt fordypningsområde, medisinsk behandling og farmakologi. Dette vil gi deg handlingskompetanse i å planlegge og gjennomføre spesialisert sykepleie og delegert medisinsk behandling til pasientmålgruppen. I denne modulen vil praksisstudier inngå som en læringsaktivitet.
2. semester, vår:
MAASY-200: Håndtering av komplekse pasientsituasjoner - allmennsykepleie Praksistudier: 360 timer Studiepoeng: 10 |
MAANA-200: Patofysiologi, farmakologi og medisinsk behandling - allmennsykepleie Praksistudier: Ingen Studiepoeng: 10 |
Modul 3
I denne modulen vil du få kunnskap om kvalitetsforbedringsarbeid, vitenskapsteori og forskningsmetode, samt organisasjon, samhandling, innovasjon og faglig lederskap. Dette vil gjøre deg i stand til å samhandle i team og koordinere pasientforløp for å ivareta pasientsikkerhet og kvalitet på tvers av tjenestenivå. Du vil også opparbeide deg kunnskap og ferdigheter for å implementere og resultatvurdere kunnskapsbasert sykepleie. I denne modulen vil en hospiteringspraksis inngå som en læringsaktivitet.
3. semester, høst:
MFME-100: Vitenskapsteori og forskningsmetode Praksistudier: Ingen Studiepoeng: 10 |
MFSY-100: Organisasjon, samhandling, innovasjon og faglig lederskap Praksistudier: 30 timer Studiepoeng: 10 |
Læringsaktiviteter
Studiet er organisert med læringsaktiviteter som foregår stedlig og digitalt, i helsetjenesten i praksisstudier, på campus med ferdighets- og simuleringstrening i klinisk læringslab og ved selvstudier. Gjennomføring av praksisstudier, samt arbeidskrav er obligatoriske aktiviteter i videreutdanningen.
Praksisstudier
Gjennomføring av praksisstudier tilpasses behovet for fordypning, slik at du oppnår emnenes læringsutbytter på en hensiktsmessig måte. Praksisstudier gjennomføres med base på eget arbeidssted. For å oppnå læringsutbyttene kan det være behov for at deler av praksisperioden må gjennomføres fordelt på andre steder/avdelinger som dekker ditt fordypningsområde. Praksisperiodene er veiledet, og du må dokumentere tilstrekkelig antall timer i praksis, samt oppnåelse av læringsutbytte. Planlegging av praksisperioden fordrer samarbeid med arbeidsgiver, slik at du får tilrettelagt for tilstrekkelig antall timer til studiene. Gjennom praksisstudiene vil du ha fokus på oppnåelse av læringsutbytter i samarbeid med din praksisveileder og praksislærer.
Skikkethetsvurdering
Universiteter og høyskoler som utdanner helse- og sosialpersonell, er pålagt å foreta en helhetsvurdering av studentenes faglige og personlige forutsetninger, og om de er skikket til å kunne fungere i yrket. Studiet er omfattet av skikkethetsvurdering. Les mer om skikkethetsvurdering her.
Stipend og lønnstilskudd under utdanning
Studiet er godkjent for støtte fra Lånekassen.
Flere av sykehusene/helseforetakene tilbyr stipend eller utdanningsstillinger. Kontakt sykehus/ helseforetak vedrørende spørsmål om dette.
Politiattest
Søkere som får tilbud om plass på studiet, må levere politiattest. Se informasjon på LDHs nettsider om politiattest. Studenter som ikke leverer politiattest, vil ikke kunne gjennomføre praksisstudier og fortsette på studiet.
Opptakskrav
Bachelorgrad i sykepleie og norsk autorisasjon som sykepleier.
Klinisk praksis som sykepleier tilsvarende minimum seks måneder i 100 % stilling.
Du må dokumentere at du jobber på avdeling som er relevant for fordypningen du søker på, eller kommer til å jobbe på en relevant avdeling innen 1. august. Arbeidsgiveren din må bekrefte at du kan gjennomføre praksisstudier ved eget arbeidssted, ved å fylle ut dette skjemaet. Du må laste opp utfylt skjema i søknaden din.
Forbehold om tilstrekkelig antall søkere
Oppstart av fordypningene er avhengig av tilstrekkelig antall studenter.
Studieavgift per semester
Det er studieavgift på 22000 kr per semester i tre semestre.
I tillegg kommer semesteravgift til velferdsordningen: 690 kr.
Mulighet for påbygg til master
Videreutdanning i klinisk sykepleie tilbys innen rammen av master i avansert klinisk sykepleie med spesialisering i allmennsykepleie (MAKS Allmenn). Dersom du ønsker å fullføre masterstudiet, må du om søke om opptak til dette.
På masterstudiet er det normalt krav om karaktersnitt tilsvarende C fra bachelorgrad. Du som har fullført videreutdanningen kan oppfylle kravet enten med snitt på C fra bachelorgraden, snitt på C fra videreutdanningen, eller ved en kombinasjon av oppnådde resultater fra videreutdanning og bachelorgrad. Du må også oppfylle krav om klinisk praksis tilsvarende 2 år i 100 % stilling innenfor de siste 6 år.
Dersom du oppfyller opptakskravene og får plass på masterstudiet, vil emnene fra videreutdanningen (60 studiepoeng) inngå i masterstudiet i avansert klinisk sykepleie med spesialisering i allmennsykepleie (MAKS Allmenn). Du kan fullføre masterstudiet på tre semestre.
Videre studieløp i masterstudiet:
1. semester, vår: MFME-200 Prosjektplanlegging (10 studiepoeng) |
2. semester, høst: MAASY-300 Avansert håndtering av komplekse pasientsituasjoner (20 studiepoeng) og oppstart av MFSY-500 Masteroppgave (30 studiepoeng) |
3. semester, vår: Innlevering av MFSY-500 Masteroppgave (30 studiepoeng) |
Semesteroversikter
Kontakt
For spørsmål om opptak, send e-post til opptak@ldh.no eller ring telefon 22 35 82 00.
For faglige spørsmål om studiet kontakt: