Tilrettelegging av eksamen

Hvis du har en nedsatt funksjonsevne, sykdom, eller et særskilt behov som gir deg ulemper i eksamenssituasjonen, kan du søke om tilrettelegging av eksamen.

Publisert 30. Januar 2020, 12:20

Sist oppdatert 15. Januar 2025, 11:00

Eksempler på tilrettelegging

  • Utvidet eksamenstid
  • Programvare, for eksempel lese- og skriveverktøy
  • Ordbok
  • Tilpassing av arbeidsplass som tilpasset bord, stol, mindre rom
  • Opplesing av tekst gjennom Lingdys
  • Alternativ vurderingsform

Utfyllende informasjon om tilrettelegging

Utvidet tid

  • Skoleeksamen og kort hjemmeeksamen: 25 % utvidelse i forhold til normert tid. Maksimalt 1 time.
  • Hjemmeeksamen på 2-13 dagers varighet: 6 timer utvidelse.
  • Hjemmeeksamen på 2-8 uker: 24 timer utvidelse, inkludert lørdag, søndag og helligdager.
  • Utvidet tid gis ikke for gruppeeksamen eller eksamen med varighet over 8 uker.
  • Utvidet tid gis ikke på bachelor- og masteroppgaven.

Ordbok

Det er mulig å bruke tospråklig ordbok på skoleeksamen. Se siden om skoleeksamen for mer informasjon.

Dersom du har lese- og skrivevansker, kan du søke om å bruke elektronisk norsk ordbok på skoleeksamen.

Bruk av PC og programvare

Alle eksamener ved LDH er digitale. Du må bruke egen datamaskin (Mac eller PC) på eksamen.

LDH bruker den digitale eksamensplattformen WISEflow. Hvis du har lese- og skrivevansker og ønsker å skrive eksamen i Word med retteprogram, kan du søke om dette.

Om du har fått innvilget bruk av Word eller annen programvare på skoleeksamen, får du tildelt en låne-pc på eksamensdagen. Høyskolen er ikke ansvarlig for tap av tekst eller data som følge av strømbrudd eller feil ved maskinen. Du må selv sørge for å ta nødvendige sikkerhetskopier underveis.

Medisinsk utstyr

Hvis du har behov for å bruke medisinsk utstyr på skoleeksamen, som for eksempel blodsukkermåler, må du søke om dette som en tilrettelegging.

Du må søke og få innvilget bruk av medisinsk utstyr for å unngå at du blir mistenkt for fusk når du bruker utstyret under en skoleeksamen. Utstyret blir sjekket på eksamensdagen.

Vi innvilger ikke bruk av medisinske applikasjoner på smarttelefon eller smartklokke.

Alternativ vurderingsform

Vurderingsformen på eksamen er tilpasset læringsutbyttene i emnet. Derfor vil det i utgangspunktet ikke være mulig å endre vurderingsform på eksamen.

Ved dokumenterte særskilt behov, vil vi vurdere egnede tiltak for at du skal kunne gjennomføre eksamen med ordinær eksamensform. Hvis tilrettelegging innenfor den ordinære eksamensformen ikke er tilstrekkelig, kan vi i særskilte tilfeller vurdere alternativ vurderingsform.

Frister

  • 1. september for høstsemesteret 
  • 1. februar for vårsemesteret

Dersom du søker etter fristen, kan vi innvilge tilrettelegging hvis det er praktisk gjennomførbart. Det vil ikke alltid være mulig å få tilrettelegging om du søker kort tid før eksamen. Hvis du blir syk, skadet eller behovet oppstår etter søknadsfristen, må du søke med en gang behovet for tilrettelegging oppstår.

Krav til dokumentasjon 

Du må legge ved dokumentasjon fra lege eller annen sakkyndig. 

I dokumentasjonen må lege/sakkyndig gi en kort vurdering av omfanget av det særskilte behovet og hvilke konsekvenser det har for eksamen, samt hvilke tiltak som kan veie opp for ulempene. Det må også komme klart frem hvor lenge det er behov for tilrettelegging.

Dokumentasjonen må være av nyere dato, normalt ikke eldre enn 2 år. Hvis behovet er langvarig/permanent, kan vi akseptere eldre dokumentasjon.

Lese- og skrivevansker

Dysleksi eller andre lese- og skrivevansker må dokumenteres med en utredning som konkluderer med at du har lese- eller skrivevansker. Dersom du trenger tilrettelegging, men ikke er blitt utredet, kan du søke LOS om støtte til å ta en test.

Ammetid

Behov for ammetid kan dokumenteres med fødselsattest eller bostedsattest som viser din og barnets adresse.

Slik søker du

Hvis behovet for tilrettelegging er langvarig/permanent, kan du søke om tilrettelegging for flere semestre/hele studietiden din.

Vurdering av søknaden

Hva slags tilrettelegging du får innvilget blir vurdert individuelt ut fra søknadsskjema, dokumentasjon, regelverk og faglige hensyn. 

Tilretteleggingen skal veie opp for ulempene du har i en eksamenssituasjon, men skal ikke gi deg en fordel i forhold til medstudenter eller føre til en reduksjon av de faglige kravene. 

Tilretteleggingen som innvilges skal være tilstrekkelig, men vil ikke alltid være optimal ut fra dine egne vurderinger av behov. Tilretteleggingen skal ikke føre til en uforholdsmessig byrde for LDH.

Spørsmål?

Ta kontakt med eksamen@ldh.no.