Publisert 25. Juni 2024, 13:04
Sist oppdatert 3. Juli 2025, 14:21
Hva er KI?
Når vi snakker om kunstig intelligens (KI), snakker vi oftest om språkmodeller. Samtaleroboter er den vanligste formen for språkmodeller. Dette er modeller som er gode til å generere tekst, men det er viktig å være klar over at det å være god til å generere tekst er noe annet enn å ha kunnskaper. KI-verktøy kan være gode ressurser i arbeid med eksamen og arbeidskrav, og på denne nettsiden kan du lese om hvilke retningslinjer som gjelder for bruk av KI-verktøy for studenter på LDH.
Hvilke KI-verktøy har LDH?
Tjenester for sikker bruk av generativ kunstig intelligens:
-
Sikt KI-chat
-
Microsoft Copilot Chat
Som student på LDH har du også tilgang til transkriberingsverktøyet Autotekst.
Her finner du informasjon om hvordan du kommer i gang med de ulike KI-verktøyene:
Anbefalinger før du tar i bruk KI-verktøy
-
Gjør deg kjent med KI-verktøyene som LDH tilbyr.
-
Sett deg inn i mulighetene og begrensningene til KI-verktøy som er beskrevet på denne siden.
-
Sett deg inn i hvordan du gir gode instruksjoner. Se informasjon om hvordan du gir gode instruksjoner her.
-
Vær bevisst på hvordan du samarbeider med samtaleroboten. Ikke la den ta over arbeidet, men bruk den som et verktøy som kan gjøre at du lærer mer, dypere og bedre.
-
Du lærer mest ved å skrive selv. Hvis du lar samtaleroboter ta over skrivearbeidet ditt, mister du mye av læringsprosessen.
-
Du må alltid kvalitetssikre informasjon og tenke kritisk rundt spørsmålene du stiller og svarene du får fra samtaleroboter.
Personvern og datasikkerhet
Sikt KI-chat og Microsoft Copilot Chat er LDHs valgte tjenester for sikker bruk av generativ kunstig intelligens. Det er viktig at du benytter disse tjenestene når du bruker KI i forbindelse med studiene for å ivareta personvern og datasikkerhet. Disse tjenestene lagrer og deler ikke tekst du legger inn. Teksten din brukes heller ikke til å trene modellen.
Tekst som er klassifisert som grønne eller gule data kan du dele med samtaleroboter. Røde og svarte data skal ikke deles. Les om klassifisering av data her.
Viktig: Før du bruker tjenesten, skal du sette deg inn i Sikts brukervilkår. Se særlig, pkt. 4, 5 og 6.
Hva kan du bruke KI-verktøy til?
Forslagene under regnes som akseptabel bruk av KI i arbeid med eksamen eller arbeidskrav, men husk at du aldri må fremstille tekst generert av KI som egen tekst. Husk også at det du får ut av KI, avhenger av kvaliteten på det du legger inn. Du må stille presise og gode spørsmål, gi gode instrukser og bearbeide svarene fra KI gjennom oppfølgingsspørsmål og forbedringer i flere runder. Språkmodeller er ikke kilder til fakta, og du må alltid verifisere fakta-påstander med reelle kilder.
Språkvask
KI-verktøy kan hjelpe deg med å rette opp skrivefeil, forbedre grammatikk og setningsstruktur, samt gjøre teksten mer presis og leservennlig. Du må alltid korrekturlese endelig tekst selv, og du må være oppmerksom på at KI-verktøy også kan bearbeide meningsinnholdet i teksten din uten at du spesifikt har bedt om det.
Oversettelse
Du kan bruke KI til å oversette tekst fra ett språk til et annet. Du må alltid kvalitetssikre oversettelsen selv, særlig i faglige sammenhenger hvor presis terminologi er viktig. Du er selv ansvarlig for språk og begreper som er brukt i arbeidet ditt.
Struktur på besvarelsen
KI kan hjelpe til med å organisere og strukturere en tekst. Den kan for eksempel foreslå en disposisjon og logisk oppbygning av en oppgave eller rapport. Den kan også gi innspill til hvordan du sikrer en tydelig rød tråd.
Forklare begreper og lage sammendrag
KI kan forklare komplekse faglige begreper på en enkel måte og oppsummere lange tekster eller forskningsartikler. Den kan også hjelpe med å sammenfatte forskning og gi oversikt over sentrale teorier og argumenter innenfor et fagfelt. Det er viktig at du legger inn kunnskapskilden/informasjonen du vil ha hjelp med å forstå i KI-verktøyet. Ikke ta for gitt at KI vet hvilken teori, begrep eller litteratur du henviser til. Du kan ikke bruke oppsummeringer av kilder som KI har generert i eget arbeid. Du må selv lese kilden og skrive din egen oppsummering hvis du skal bruke den i en innlevering.
Forbedre tekst
KI kan foreslå alternative formuleringer for å gjøre en tekst mer presis, akademisk eller flytende. Den kan også hjelpe med å forenkle komplekse setninger eller tilpasse tonen i en tekst til ulike målgrupper.
Sparringspartner
KI kan fungere som en sparringspartner. Hvis du står fast i en idéfase, kan du bruke KI til å utforske mulige temaer og vinklinger innenfor et emne. Den kan for eksempel foreslå ulike perspektiver eller problemstillinger som kan være relevante for en oppgave eller en faglig diskusjon. Du kan også få hjelp til å sette i gang skriveprosesser.
Finne relevante kilder
Noen typer KI kan hjelpe deg å finne relevante kilder til temaer du skriver om. Kildene må alltid vurderes kritisk. Husk det er du som velger kildene selv om du får hjelp av KI.
Generere bilder, lage modeller og illustrasjoner
Med Microsoft Copilot Chat kan du generere bilder, modeller og illustrasjoner.
Transkribering
Med verktøyet Autotekst kan du transkribere taleopptak.
Utfordringer med KI-verktøy
Etikk
Samtaleroboter tar ikke stilling til hva som er sant eller usant, rett eller galt.
Manglende informasjon
Modellene har ikke alltid oppdatert innhold. De kan derfor gi deg foreldet informasjon.
Hallusinasjon
Fordi generativ KI er språkmodeller, ikke kunnskapskilder, kan de gi uriktig informasjon. Noen ganger finner KI på ting som ikke stemmer. Vi sier da at KI hallusinerer. Språkmodeller er ikke kilder til fakta.
Forsterke bias
Modellene som ligger bak samtaleroboter er lært opp på data som blant annet er hentet fra internett og nettbaserte diskusjonsforum. Svarene du får fra generativ KI kan derfor reflektere utbredte fordommer i samfunnet. KI-modeller er trent på tekstdata fra enkelte kulturer og samfunn, og dette kan prege svarene man får.
Oppdiktede kilder
Generativ KI kan dikte opp kilder. Den foreslår gjerne referanser og sitat som ikke eksisterer. Dette skjer når de forsøker å gi troverdige svar, men mangler reelle referanser. Derfor må du alltid verifisere informasjonen de gir. Hvis du vil bruke et KI-verktøy til å søke etter litteratur, anbefaler vi at du bruker et KI-verktøy som har tilgang til forskningsdatabaser.
Plagiat
Generativ KI kan inneholde tekst fra andre kilder, og dermed føre til at du plagierer en kilde uten å være klar over det. Du må henvise til alle kilder i løpende tekst, og i referanselisten, og du må kunne vise til hvor du har funnet påstander eller fagkunnskap.
Fusk
Arbeidskrav og eksamensbesvarelser skal være et resultat av ditt eget selvstendige arbeid. Du er ansvarlig for hele innholdet i alle skriftlige innleveringer. Det blir ansett som fusk hvis du fremstiller tekst som er generert av et KI-verktøy som egen tekst. Hvis du har brukt KI til å finne relevante kilder, må du selv lese kildene, knytte dem til ditt eget arbeid og henvise til dem i løpende tekst og i litteraturlisten.
Du er ansvarlig for at tekst du leverer inn ikke inneholder fiktive data, eller misrepresenterer kildens innhold. Du må kunne vise til hvor i kilden du har hentet påstander eller faglig innhold, og det må være mulig å verifisere alle påstander og gjenskape alle litteratursøk du har i dine studentarbeid. Hvis du bruker KI-generert tekst i en oppgave, må du henvise til KI-verktøyet i henhold til gjeldende referanseregler. Du finner referansereglene her.
Relevant lovverk
Regler for fusk er hjemlet i forskrift om studier og eksamen ved LDH § 10-2. Her står det at fusk er handlinger i strid med regler for eksamen og obligatoriske aktiviteter som er egnet til å gi studenten en urettmessig fordel.
Eksempler på fusk eller forsøk på fusk relatert til bruk av KI-verktøy kan være:
a. Studenten siterer eller på andre måter benytter kilder uten tilstrekkelig kildehenvisning.
c. Studenten fremstiller tekst som ikke er et resultat av eget, selvstendig arbeid som egen tekst.
d. Studenten fremstiller tekst generert av kunstig intelligens som egen tekst.
e. Studenten oppgir fiktive data eller kilder.
Listen er ikke uttømmende.
Her finner du mer informasjon om plagiat og fusk på eksamen.
Podkaster
Kort fortalt: Hva trenger du som student å vite om kunstig intelligens
Lytt til episoden på Spotify her (11 min).
Kort fortalt: Hva trenger sykepleiestudenter å vite om kunstig intelligens
Lytt til episoden på Spotify her (10 min).
Kunstig intelligens kan hjelpe med lesingen
Lytt til episoden på Spotify her (10 min)
Spørsmål?
Ta kontakt med læringsstøtte@ldh.no hvis du har spørsmål om bruk av KI-verktøy.
Ta kontakt med eksamen@ldh.no hvis du har spørsmål om regler for fusk og plagiat.