Publisert 1. Desember 2022, 13:53
Sist oppdatert 22. November 2024, 10:44
Lover og forskrifter
Lov om universiteter og høyskoler (universitets- og høyskoleloven)
- § 10-1 Læringsmiljøet ved universiteter og høyskoler
- § 10-5 Individuell tilrettelegging for studenter
Lov om likestilling og forbud mot diskriminering (likestillings- og diskrimineringsloven)
Eksempler på tilrettelegging
- Redusert studieprogresjon
- Lese- og skriveverktøy
- Hjelp til å søke om mentor gjennom NAV
- Informasjon til faglærer om særskilte behov
Redusert studieprogresjon
Dersom du har et dokumentert behov for å ta studiet over en lengre periode, kan en studiekonsulent hjelpe deg med å se på mulighetene for et tilrettelagt studieløp. Studiekonsulenten kan også svare på andre spørsmål om studieløpet ditt, for eksempel om du ønsker å ta permisjon eller lurer på hva som skjer om du ikke består et emne.
Lese- og skriveverktøy
Dersom du har lese- eller skrivevansker finnes det programvare og ressurser du kan bruke i studiehverdagen din, for eksempel lese- og skrivestøtteprogrammet Lingdys eller lydbøker gjennom Tibi.no.
Annen tilrettelegging
Dersom du har behov for tilrettelegging som ikke er nevnt på denne nettsiden, kan du ta kontakt med studiekonsulent på eksamen@ldh.no for å finne frem til hva som er mulig. Ta også kontakt dersom du er usikker på hva slags tilrettelegging du trenger. Les mer om studieveiledning her.
Du kan også søke om tilrettelegging av eksamen. Les mer om tilrettelegging av eksamen her.
Søknadsfrist
Senest 2 uker før undervisningen starter.
Hvis behovet oppstår etter søknadsfristen, må du søke med en gang behovet for tilrettelegging oppstår. Dersom du søker etter fristen, kan tilrettelegging innvilges hvis det er praktisk gjennomførbart.
Slik søker du
Du søker ved å fylle ut søknadsskjema for tilrettelegging av studiehverdagen.
Krav til dokumentasjon
Dokumentasjonen må bekrefte behovet og beskrive hvilke ulemper du har i studiesituasjonen. Dokumentasjonen trenger ikke å være uttømmende, men må være tilstrekkelig.
Vurdering av søknaden
Hva slags tilrettelegging du får innvilget blir vurdert individuelt ut fra søknadsskjema, dokumentasjon, regelverk og faglige hensyn.
Tilretteleggingen skal sikre likeverdige opplærings- og utdanningsmuligheter for studenter med særskilte behov. Tilretteleggingen skal ikke føre til en uforholdsmessig byrde for LDH eller redusere de faglige kravene.
Tilrettelegging for toppidrettsutøvere
Hvis du er toppidrettsutøver i henhold til Olympiatoppens definisjon av toppidrettsutøvere og morgendagens toppidrettsutøvere, kan du søke om toppidrettsstatus ved LDH. Hvis du får innvilget toppidrettsstatus, vil du få individuell oppfølging av studieløpet ditt, og vil for eksempel kunne ta studiet over lengre tid.
Du kan søke om toppidrettsstatus gjennom Nettskjema.
Søknadsfristen er 1. september.
Spørsmål?
Ta kontakt med eksamen@ldh.no.