Publisert 29. Januar 2020, 19:28
Sist oppdatert 29. September 2023, 08:57
Søk på studiet
Søknadsfrist: 1. mars 2024
Søknadsweb åpner 4. januar 2024
Søknad leveres i Søknadsweb
Studiekode: 3006
Studiet tilfredsstiller kravene i Forskrift om nasjonal retningslinje for masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie, og du kan søke Helsedirektoratet om spesialistgodkjenning etter gjennomført studium.
Formålet med en mastergrad i avansert klinisk allmennsykepleie er å utdanne sykepleiere som har breddekompetanse til å yte faglig forsvarlig og omsorgsfull helsehjelp til pasienter i alle aldre med akutt og kronisk somatisk sykdom, samt ivareta somatiske helseproblemer hos personer med psykiske og rusrelaterte helseutfordringer i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Du vil oppnå kompetanse for å kunne bidra til koordinerte tjenester, helhetlige pasientforløp, faglig utvikling og innovasjon.
Kompetansen du vil tilegne deg i løpet av studiet
I rollen som avansert klinisk allmennsykepleier kombinerer du klinisk og akademisk kompetanse.
Studiets kompetanseområder er:
- Klinisk vurderings-, beslutnings- og handlingskompetanse
- Helsekompetanse, pasientopplæring og veiledning
- Faglig ledelse og koordinering
- Kunnskapsbasert fagutvikling, tjenesteforbedring og innovasjon
Aktuelle arbeidssteder
Aktuelle arbeidssteder for en avansert klinisk allmennsykepleier er hjemmetjenesten, sykehjem, helsehus, kommunal akutt døgnenhet, legevakt, primærhelseteam/oppfølgingsteam, innsatsteam, spesialiserte team som for eksempel palliative team og demensteam.
Studiets organisering og innhold
Studiet gjennomføres på deltid over 3 år, med 20 studiepoeng per semester.
Deltidsstudier har en forventet studieinnsats på 25-40 timer pr uke. Ukene med praksisstudier har en forventet studieinnsats på 40 timer.

Praksisstudier og turnus
I gjennomføring av praksisstudier er det forventet at du som student følger praksisveileders turnus for å skape kontinuitet i veiledningen og for å få tilgang på gode læresituasjoner.
Utveksling
LDH vil gi nærmere informasjon om muligheten til å ta deler av utdanningen i utlandet.
Stipend og lønnstilskudd under utdanning
Studiet er godkjent hos Lånekassen. Ulike støtteordninger finnes innenfor kommunehelsetjenesten, blant annet ved lønnstilskudd fra Helsedirektoratet.
Det er mulig å søke fritak fra deler av studiet
Det er utarbeidet eget reglement med overgangsordninger for studenter som har tatt utdanning på høgskole- og universitetsnivå, og som kan søke fritak fra deler av masterstudiet. Fritak gis på bakgrunn av individuell søknad. Det forutsettes at søknadene underbygges med vedlagt studieplan og pensumliste.
Hva er en avansert klinisk sykepleier?
En avansert klinisk sykepleier er definert av International Council of Nurses (ICN) som: En autorisert sykepleier som har tilegnet seg kunnskaper på ekspertnivå, ferdigheter i kompleks beslutningstagning, samt klinisk kompetanse til en utvidet funksjon som utformes av konteksten og/eller autorisasjonskrav i det aktuelle land.
Hva er forskjellen på MAL og MAKS allmenn?
LDH tilbyr to masterstudier innen allmennsykepleie: Master i avansert klinisk allmennsykepleie (MAL) og Master i avansert klinisk sykepleie med spesialisering i allmennsykepleie (MAKS allmenn). Hva er forskjellen? I denne tabellen under kan du se hovedforskjellene, og vi oppfordrer deg til å lese studieplanene for å få en tydeligere forståelse av studieforløp. Høst 2023 tilbys kun opptak til MAKS allmenn.
Studieprogram
| MAL - Master i avansert klinisk allmennsykepleie | MAKS allmenn - Master avansert klinisk sykepleie med spesialisering i allmennsykepleie |
Studieomfang | Deltid | Heltid |
Mulighet for spesialistgodkjenning | Ja | Nei |
Primærfokus helsetjeneste
| Kommunehelsetjeneste | Spesialisthelsetjeneste og kommunehelsetjeneste |
Praksisstudier | 12-14 uker veiledede praksisstudier i kommunehelsetjenesten | 30 uker veiledede praksisstudier i spesialisthelsetjenesten |
Hovedkontekster for arbeid etter endt studium
| Hjemmetjenesten, sykehjem, helsehus, kommunal akutt døgnenhet, legevakt, primærhelseteam/oppfølgingsteam, innsatsteam, spesialiserte team som for eksempel palliative team og demensteam. | Spesialisthelsetjenesten med intermediæravdelinger, akuttmottak, medisinske og kirurgiske sengeposter, dialyseavdelinger, ambulante team, KAD-avdelinger, lokalmedisinske sentra og legevakt. Kommunale helse og omsorgstjenester. |
Opptakskrav
Bachelorgrad i sykepleie med karaktersnitt på minst C og norsk autorisasjon som sykepleier. Klinisk praksis tilsvarende minst to år i 100 % stilling innen de siste seks år. For søkere som ikke har oppnådd minstekravet om karakteren C, kan det gjøres en særskilt vurdering av relevant post-bachelor-utdanning som kan kompensere for minstekravet.
Mer informasjon om opptak finner du her.
Poenggrense ved fullført opptak 2022
Alle kvalifiserte mottok tilbud om studieplass.
Studieavgift per semester
Deltidsstudium over 3 år: 6000 kr per semester.
I tillegg kommer semesteravgift til velferdsordningen: 690 kr per semester.
Studieplan
Semesteroversikt
Kontakt
For spørsmål om opptak, send e-post til opptak@ldh.no eller ring telefon 22 35 82 00.
For faglige spørsmål om studiet kontakt: