Kvalitet og pasientsikkerhet i kommunehelsetjenesten

Forskningsgruppen har fokus på kvalitet og pasientsikkerhet i kommunehelsetjenesten. Våre forskningsområder er blant annet kompetansebygging, inkludert rolleutvikling og implementering, samt pasientforløp for pasienter med sammensatte helsebehov.

Kvalitet og pasientsikkerhet i kommunehelsetjenesten

Publisert 28. Januar 2020, 20:14

Sist oppdatert 23. Juni 2025, 15:00

Den økende andelen eldre og mennesker med kroniske sykdommer krever en stadig utvikling og evaluering av helsetjenesten. Samhandlingsreformen har medført at pasienter har kortere liggetid i spesialisthelsetjenesten, og flere behandles i kommunehelsetjenesten. Dette stiller krav til økt kompetanse i kommunehelsetjenesten og økt forskningsaktivitet på sentrale utfordringer i denne delen av helsetjenesten, spesielt når det gjelder kunnskap som fokuserer på kvalitet og pasientsikkerhet i tjenestene.

Roller og funksjoner, tjenestebehov i et multikulturelt samfunn, sammenheng mellom nivåer og kvalitet og pasientsikkerhet er sentrale momenter i gruppemedlemmenes forskningsinteresser. Forskningsprosjektene bidrar til at helsetjenesten studeres fra ulike perspektiver, med utgangspunkt i ulike metoder og på ulike nivåer. Slik støtter gruppen en mangfoldig beskrivelse og forståelse av helsetjenesten. Utviklingen av avansert klinisk allmennsykepleie inngår i dette.

Om gruppen

Medlemmene i gruppen har klinisk erfaring som sykepleiere fra ulike deler av helsetjenesten. Gruppen består av forskere med kompetanse i både kvantitativ og kvalitativ metode, samt ulike teoretiske tilnærminger til forskningsfeltet. Bredden i medlemmenes metodiske og teoretiske kompetanse anses som en av styrkene til denne forskningsgruppen.

Fokusområder

Styrke kunnskapsgrunnlaget for avansert klinisk allmennsykepleie:

  • Forskningsgruppens arbeid bidrar til kunnskap om utvikling og implementering av allmennsykepleier i kommunehelsetjenesten
  • Forskningsgruppen gjør følgeforskning knyttet til innovasjon i utdanning av allmennsykepleiere

Forskning på helsetjenester for eldre og personer med sammensatte behov:

  • Forskningsgruppens arbeid bidrar til kunnskap om pasientforløp og kvalitetsfremmende tiltak for eldre i sårbare livssituasjoner
  • Forskningsgruppens arbeid bidrar til kunnskap om likeverdige helsetjenester i et mangfoldig samfunn

Utforske og integrere teknologi i sykepleiepraksis og utdanning:

  • Forskningsgruppens arbeid bidrar til kunnskap om hvordan teknologi, inkludert kunstig intelligens og digitale verktøy kan forbedre helsetjenester til eldre og pasienter i sårbare livssituasjoner og bidra til bærekraftig utvikling av helsetjenesten
  • Forskningsgruppens arbeid bidrar til utvikling av teknologikompetanse hos sykepleiere og studenter

Tverrfaglig samarbeid – nasjonalt og internasjonalt:

  • Forskningsgruppen har medlemmer fra ulike utdanningsinstitusjoner og kommunal sektor
  • Forskningsgruppens medlemmer er aktive i nasjonale og internasjonale nettverk med ulike profesjonsbakgrunn

Slik jobber vi

Vi har tre møter hvert semester der vi diskuterer pågående forsknings- og utviklingsprosjekt blant gruppens medlemmer. Vi har også et innslag med faglig påfyll i de fleste møtene som stimulerer til faglige diskusjoner knyttet til forskningsmetode. Det er mulighet for stedlig og digital deltagelse.

Prosjekter:

Ved etablering av forskningsgruppen er den enkelte forsker involvert i egne prosjekter. Forskningsgruppen bidrar til at disse styrkes gjennom utveksling av erfaring, samt faglige og metodiske diskusjoner. Samtidig skal det prioriteres å utvikle et eller flere prosjekter der det tas utgangspunkt i felles interesseområder.

Om prosjektet

Studiens hensikt er å utforske hvordan studentene utvikler rollen som avansert klinisk allmennsykepleier innenfor rammen av et fleksibelt læringsdesign og praksisstudier på eget hjemsted og studentenes erfaringer med ulike aspekter ved et fleksibelt læringsdesign i et klinisk masterstudium. 

Design/forskningsmetode

Vi vil benytte utforskende og beskrivende design med bruk av fokusgruppeintervjuer

Prosjektansvarlig

Adelheid Hummelvoll Hillestad, førsteamanuensis og programansvarlig MAL, LDH

Frode Eick, førsteamanuensis, LDH

Prosjektmedarbeidere

Marie Hamilton Larsen, professor, LDH

Anette Hestdal Loso, høgskolelektor, LDH

Steinar Johannesen, høgskolelektor, LDH

Marthe Kristin Nereng, høgskolelektor, LDH

Om prosjektet

Prosjektet er i en planleggingsfase, med oppstart 2021/22. Prosjektet er en studie med fokus på helsepersonell på sykehus og sykehjem. Det er en videreføring av mitt doktorgradsarbeidet som avsluttes vår 2021 med tittel: Job satisfaction and person-centred care in nursing homes - A study exploring staff job satisfaction in nursing homes in relation to person-centredness of care and the environment and to working in a person-centred way.

Design/forskningsmetode

Studiet vil bruke statistiske metoder til å validere spørreskjema og undersøke sammenhenger.

Prosjektansvarlig

Tove Karin Vassbø, førsteamanuensis, LDH

Prosjektmedarbeidere/samarbeidspartnere

Marie Hamilton Larsen, professor, LDH

Dette prosjektet undersøker behovet for et langtidsovernattingstilbud blant bostedsløse migranter i Oslo og hvilke utfordringer de møter i et system preget av varierende rettigheter og begrenset tilgang til helsetjenester.

Les mer om prosjektet her.

Om prosjektet

Hensikten med å danne en kollokviegruppe for N2 studenter er å skape en møteplass og tilrettelegge en læringsmetode som kan styrke N2-studentenes sykepleiefaglige og norske språkutvikling, både skriftlig og muntlig. Vi ønsker samtidig å undersøke N2-studentenes erfaringer av å være sykepleierstudenter i en norsk kontekst for å bedre tilrettelegge læringsaktiviteter for denne studentgruppen. 

Oppstart av prosjektet i November – 2020, pga. Pandamien har det vært vanskelig å holde prosjektet aktivt.

Design/forskningsmetode

Narrativ forskningsmetode med syv Individuelle- og fire gruppeintervju.

Prosjektansvarlig

Phuong Thai Minh Tran, høgskolelektor, LDH

Samarbeidspartnere

Siren Eriksen, professor og instituttleder MEVU, LDH

Gerd Sylvi Sellevold, dosent emeritus, LDH

Om prosjektet

Demenssykdom påvirker evnen til å klare seg selv i dagliglivet, og matinntaket går ofte ned hos personer med demens. Personer med demens har derfor en stor risiko for underernæring. Demenssykdom fører ofte til nedsatt oppfattelse av kontraster, og bevisst bruk av kontrastfarger og god lyssetting har vist seg å kunne ha en positiv innvirkning på matinntak. Resultater fra et fåtall studier peker på potensialer i bruk av sterke farger på service for å øke kontrastoppfattelsen og dermed bidra til økt mestring i måltidsituasjonen for personer med demens. 

Prosjektets hovedhensikt er å undersøke/utforske hvorvidt bruken av et spesielt utformet servise bidrar til mestring og trivsel i spisesituasjonen, samt opprettholdelse av/bedret ernæringstilstand hos personer med demens i langtidssykehjem

Design/forskningsmetode

Ulike metodiske tilnærminger

Delprosjekter(er)

  1. Sykepleiestudenters erfaringer med å delta i et forskningsprosjekt og om/hvordan dette bidrar til læring.
  2. Ansattes erfaringer med å delta i et forskningsprosjekt og om/hvordan dette bidrar til kompetanseutvikling.

Prosjektansvarlig

Gerd Sylvi Sellevold, dosent emeritus, LDH

Samarbeidspartnere

Avdelingssykepleier Trine Søndergaard Skov, Bjønnesåsen sykehjem, Færder kommune

Glasskunstner Maud Gjeruldsen Bugge, Hadeland Glassverk

Siren Eriksen, professor og instituttleder MEVU, LDH

Caroline Farsjø Aure, førsteamanuensis, LDH